Gastronomsko – turističke manifestacije “Gastro Srem” održaće se po peti put 2. i 3. septembra od 18h na Trgu doktora Zorana Đinđića u Staroj Pazovi na kojoj će se predstaviti oko 70 autentičnih izlagača iz regiona koji se svojim raznovrsnim proizvodina izdvajaju po kvalitetu.
Na manifestaciji će biti izložen i kuvar star 120 godina u kome su recepti sremačkih specijaliteta ispisani ručno. Kuvar ima 403 recepta i 227 strana, a trenutno se nalazi u vlasništvu porodice Janković iz Srema koja ga je ustupila Manifestaciji tokom dana održavanja. Njegov autor bio je Nikola Janković ( 1869-1947) po zanimanju bankar. Pojedini recepti su napisani i na nemačkom jeziku. Ovaj kuvar čuva recepte koji su već decenijama zaboravljeni.
U okviru kulinrskog show-a koji će se održati oba dana, na centralnom delu manifestacije, osim takmučenja u brzom razvijanju testa,priremanju nadlacki, svoja kulinarska umeća posetiocima će predstaviti i najpoznatija, nagradjivana, srpska gastro blogerka Minja Bogdanovski.
Gastro Srem će ove godine biti sadržajno bogatiji i za vinski plato na kome će se predstaviti afirmisane vinarije, ali i mali proizvođači vina iz Vojvodine kojima je zajednički način proizvodnje vina. Svi vina se prave na tradicionalan način. U ponudi će biti nežnih rozea, vrhunski karlovački bermet.
Gastro Srem je dobitnik priznanja “Najbolje iz Vojvodine”, koje garantuje kvalitet.
Manifestacija se održava u organizaciji Opštine Stara Pazova i pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.
rtv.rs